למרבה הצער, המון זוגות חווים הפלה, וזה בעיקר נפוץ בתקופת ההריון הראשון. מדובר בחוויה מאוד קשה מנטלית ומטלטלת – אך ברוב המקרים זוגות מצליחים להתגבר על המשבר בהריון הבא. מתי למעשה הבעיה הופכת לטראומטית במיוחד? כאשר זוגות מגיעים למצב שהם חווים הפלות חוזרות.
הפלות חוזרות הינן מנת חלקן של חלק מזוגות המנסים להיכנס להריון. מצב זה עלול להטיל קושי אמיתי על מערכת היחסים, תחושות תסכול של בני הזוג וגם לפחד מכניסה להריון וטראומה שעלולה להימשך זמן רב. לכן חשוב מאוד במצב של הפלות חוזרות, למצוא את המקור לבעיה ולטפל בה מהשורש.
תופעת ההפלות החוזרות
בזמן הריון, הסיבוך השכיח ביותר הוא הפלה. הסיכויים הגבוהים ביותר להפלה ספונטנית הינם במהלך עשרת השבועות הראשונים להריון, והסיכוי להפלה מסוג זה יורד ככל שההריון מתקדם יותר. נתון סטטיסטי שאולי יפתיע אותכם, כ-15% מהנשים חוות הפלה בהריון הראשון שלהן. בנוסף, עד 5% מהזוגות חווים את התופעה הקשה של הפלות חוזרות.
אז מה הן בעצם הפלות חוזרות? ההגדרה אומרת שבין 2-3 הפלות (ספונטניות) רצופות – נחשבות להפלות חוזרות, וכמובן שבמקרה כזה חשוב מאוד למצוא את הגורם ולקבל את הטיפול המתאים על מנת למנוע את ההפלה הבאה.
מה הם בעצם הגורמים להפלות חוזרות?
קיימים מספר רב של גורמים לתופעת ההפלות החוזרות, הנה הגורמים שנחשבים לנפוצים יותר:
- בעיות מבניות ברחם: קיימות מספר בעיות מבניות ברחם, אשר עלולות לגרום או מגדילות את הסיכוי להפלה, בין הבעיות המבניות השכיחות: מחיצה ברחם, אי ספיקה של צוואר הרחם, פוליפים (אותם ניתן להסיר באמצעות ניתוח), רחם דו קרני ועוד.
- הפרעה הורמונלית: נשים הסובלות מסוכרת, בעיות בתפקודה של בלוטת התריס ובעיות הורמונליות אחרות, לעתים יחוו הפלות חוזרות. גם מחסור בהורמון מסוג פרוגסטרון, עלול לגרום לתופעה.
- מחלה אוטואימונית: במקרים מסוימים, עלולה האם לפתח נוגדנים אשר פוגעים באספקה של הדם לעובר, דבר זה נגרם בעקבות מחלה אוטואימונית ויכול להוביל להפלות חוזרות.
- הפרעה כרומוזומלית: חשוב מאוד לשלול הפרעה כרומוזומלית אצל כל אחד מבני הזוג, היות וכ-2%-4% מזוגות אשר מתמודדים עם הפלות חוזרות סובלים מהפרעה כזו. בנוסף, מאוד חשוב לערוך בדיקה גנטית לעובר שנפל - על מנת לבדוק אם הפרעה זו עברה אליו.
- טרומבופיליה: לחלק מהנשים יש נטייה גבוהה יותר לקרישיות יתר וגם לתרומבוזיס בכלי הדם. כמו כן, שילוב בין ההורמונים המשתחררים בזמן הריונה של האישה לבין טרומבופיליה, יוצרת התקרשויות בכלי הדם של השליה ולכן גם פוגע בעובר.
לאבחן את מקור הבעיה
מצב של הפלות חוזרות יכול להיות מתסכל וקשה מאוד מבחינה רגשית ונפשית, לכן, כדי למנוע מקרים של הפלות חוזרות חשוב לאתר את מקור הבעיה ולנסות לפתור אותה, לפני שנכנסים להריון נוסף. ישנם המון גורמים כגון: פוריות, גיל האם, בעיות רפואיות, הורמונליות ועוד, לכן מומלץ ליצור קשר עם רופא מומחה שיסייע לבני הזוג. התייעצות עם רופא מומלצת לאחר 2-3 הפלות חוזרות.
האבחון יכלול מספר בדיקות גופניות וסקירות רפואיות של ההיסטוריה הרפואית (הן של האב והן של האם). לעתים גם ילקחו דגימות מצוואר הרחם או הנרתיק על מנת לשלול את האפשרות של זיהום הגורם להפלה. אבחון מקיף וכולל שכולל בדיקות MRI למומים ברחם, אולטרסאונד גניקולוגי ובדיקות הורמונליות יכול לקחת עד תקופה של כ-15 שבועות. במהלך הבדיקות, הרופא המומחה ינסה לאתר את המקור לבעיה שגורמת להפלות חוזרות ויציע פתרון טיפולי לשלל הגורמים שהוזכרו במאמר.